Friday 9 May 2014


Anda suka makan popiah mini?

Pasti anda terbayangkan rasanya yang rangup dan enak. Namun, bagaimana jika anda menghadapai kesukaran untuk mendapatkannya? Terutamanya di luar musim perayaan.
Untuk itu, saya akan berkongsi pada anda tutorial ringkas beserta video untuk mendapatkan popiah mini yang terbaik.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah :

  1. Serunding Ikan Bilis NIKMAT (wajib)
  2. kulit popiah
  3. sedikit air, dan
  4. minyak





PROSES PENYEDIAAN POPIAH MINI MENTAH

Cara-caranya adalah :

  1. Potong kulit popiah mengikut ukuran yang sesuai iaitu potongan segi empat sama.
  2. Sediakan kulit popiah.
  3. Letakkan Serunding Ikan Bilis NIKMAT ke atas kulit popiah yang telah disediakan tadi. Secubit ataupun sepertiga sudu kecil sudah memadai.
  4. Buat gulungan kemas.
  5. Lekatkan hujung kulit popiah tadi dengan menggunakan sedikit air sebagai pelekat.
  6. Kini, popiah anda sudah sedia untuk digoreng.


PROSES MENGGORENG

Untuk menggoreng pula anda perlu :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali terlebih dahulu. Pastikan api tidak terlalu besar kerana popiah mini cepat masak dan akan hitam jika api terlebih panas.
  2. Setelah anda pastikan minyak sudah panas, masukkan popiah mini mentah tadi.
  3. Kacau-kacau sedikit popiah mini dengan sudip. (Tunggu dalam masa lebih kurang 20 saat.)
  4. Popiah mini anda sudah masak jika warnanya bertukar kuning keemasan.
  5. Angkat popiah mini tersebut dan keringkan minyak di atas kertas tisu dan sedia untuk dihidang.




TIPS

  1. Popiah mini mentah tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk. Anda tidak perlu menggorengnya pada kadar yang segera.
  2. Jadi, anda boleh simpan dalam peti ais dan hanya menggorengnya bila perlu untuk memastikan anda mendapatkan rasa popiah mini yang lebih rangup.
  3. Untuk mengelakkan kulit popiah kering, tutup kulit popiah yang belum dibuka dengan kain lembap.
  4. Anda boleh simpan popia mini yang sudah digoreng dalam bekas dan boleh dibawa ke mana saja sama ada ketika dalam kereta, pejabat, bilik kuliah, dan juga semasa melepak.
  5. Anda boleh menjadi kreatif dengan menjadikannya sebagai doorgift. Jangan lupa kuih raya!
  6. Jika kulit popiah mini tidak melekat setelah diletak air, gantikan air tersebut dengan telur.

Selesai! Mudah bukan?

Setelah anda menguasai tutorial ini, anda juga boleh mencuba untuk membuat Simpul Kaseh pula. Selamat menikmati popiah mini anda yang sedap dan rangup. Jangan lupa untuk kongsikannya bersama keluarga dan rakan-rakan. Anda juga boleh kongsikan hasilnya di sini.


Selamat mencuba!



0 comments:

Post a Comment